Konventat rajonale e të Drejtave të Njeriut
Atmosfer :: Bota Hyjnore :: Bota Islame
Faqja 1 e 1
Konventat rajonale e të Drejtave të Njeriut
Pas nxerrjes së Deklaratës Univerzale të të Drejtave të Njeriut nga Organizata e Kombeve të Bashkuara (OKB), anëtarët e Këshillit të Evropës, dy vite me vonë, kanë proklamuar Konventën Evropiane për Mbrojtjen e të Drejtave të Njeriut dhe Lirive Themelore (4.11.1950). Forma e parë e konventave rajonale e paraqitur për mbrojtjen e të Drejtave të Njeriut, para asaj evropiane, është në Amerikë e njohur si Deklarata Amerikane për të Drejtat dhe Detyrimet e Njeriut në vitin 1948.[3] Konventa të tilla rajonale për mbrotjen e të Drejtave të Njeriut kanë nxjerrë edhe Organizata e Shteteve të Afrikës në vitin 1961. Pastaj në civilizacionin islam kemi poashtu disa deklarata mbi të Drejtat e Njeriut, të cilat këtu janë temë që do të trajtohen më gjërsisht.
Deklaratat më të njohura që njihen në botën islame janë: Deklarata e Kairos për të Drejtat e Njeriut në Islam (1990), Karta Arabe për të Drejtat e Njeriut e proklamuar në vitin 1994, dhe një deklaratë e mëhershme, që është bërë nga një organizatë joqeveritare me qendër në Londër, Deklarata e Përgjithshme Islamike e të Drejtave të Njeriut e vitit 1981.
Deklaratat më të njohura që njihen në botën islame janë: Deklarata e Kairos për të Drejtat e Njeriut në Islam (1990), Karta Arabe për të Drejtat e Njeriut e proklamuar në vitin 1994, dhe një deklaratë e mëhershme, që është bërë nga një organizatë joqeveritare me qendër në Londër, Deklarata e Përgjithshme Islamike e të Drejtave të Njeriut e vitit 1981.
Similar topics
» Historia e të Drejtave të Njeriut në Perendim
» Skeleti i Njeriut
» Rreth krijimit te njeriut
» Dialogu ne mes Njeriut dhe Kur'anit
» Të Drejtat e Njeriut në civilizacionin perendimor dhe atë islam
» Skeleti i Njeriut
» Rreth krijimit te njeriut
» Dialogu ne mes Njeriut dhe Kur'anit
» Të Drejtat e Njeriut në civilizacionin perendimor dhe atë islam
Atmosfer :: Bota Hyjnore :: Bota Islame
Faqja 1 e 1