Dhuna familjare

Shko poshtë

Dhuna familjare

Mesazh nga Haris prej Mon Jan 26, 2009 3:51 pm

Dhuna familjare
Koheve te fundit dukuria e dhunes familjare eshte perhapur me te madhe. Me dhune familjare nenkuptohet dhuna qe perfshin raportet e ndersjella te bashkeshorteve, sjelljen e prinderve me femijet dhe anasjelltas; sjellja e vellezerve ne mes tyre, pastaj sjellja e anetareve te familjes me fqinjet, me te afermit dhe ne jeten e perditshme ne pergjithesi. Keto jane format ne te cilat ushtrohet dhuna. Shumica e njerezve pyesin rreth dispozites se Islamit kundrejt kesaj dhune nga nje aspekt, rreth shkaqeve te kesaj dukurie, menyren se si te trajtohet si dhe gjurmet shkaterruese te kesaj nga aspekti tjeter.

I. Qendrimi islam ndaj dhunes familjare
Sa i perket qendrimit te Islamit ndaj ketij fenomeni, ai e konsideron mekat me te gjitha vleresimet, qofte ne nivel individual ose kolektiv. Ne nivel individual, Islami urdheron dhe nxit per butesi. I Derguari i Allahut, lavderimi dhe paqja e Allahut qofte mbi te, thote: eVertet Allahu e do butesine ne edo gje.e1
Gjithashtu thote: eNuk ka vend ku futet butesia vetem se e zbukuron ate dhe nuk ka vend qe largohet vetem se e shemton ate.e2
I Derguari, lavderimi dhe paqja e Allahut qofte mbi te, na ka urdheruar tei ruajme lidhjet familjare. Pejgamberi alejhi selam i drejtohet bashkeshortit duke i thene: eMe i miri nder jush eshte ai qe eshte me i mire per grate dhe vajzat e tij.e3
Aishja, Allahu qofte i kenaqur me te, e pershkruan te Derguarin e Allahut me keto fjale: eI sherbente familjes se tij.e 4

Pra, e ndihmonte bashkeshorten ne punet e saj, ne menyre qe tei mesonte pjesetaret e umetit te tij se si te sillen brenda familjes. Enes bin Maliku, Allahu qofte i kenaqur me te, rrefen: eI kam sherbyer te Derguarit dhjete vjet. Pasha Allahun, asnjehere nuk me ka thene uf, e as nuk me ka thene per ndonje pune perse e bere keshtu ose pse bere keshtuee 5Ndersa bashkeshorten e urdheroi qe raportin me bashkeshortin ta ndertoje ne baza te shendosha fetare. Shperblimin ta llogarite tek Allahu Fuqiplote dhe vetem Ai ta shperbleje ne kete dhe boten tjeter per durimin qe tregon. Thote Allahu Fuqiplote: eGra te mira jane ato te degjueshmet, qe ruajne fshehtesite qe ka urdheruar Allahu.e6

Prinderit i udhezon duke u thene: eNuk eshte prej nesh ai qe nuk i meshiron te vegjlit tane.e7
Ndersa femijet i udhezon duke i porositur se bamiresia dhe respekti ndaj prinderve vjen menjehere pas respektit dhe bindjes ndaj Allahut te Madherishem:eAdhuroni Allahun dhe mos i shoqeroni Atij asgje (ne adhurim); silluni mire me prinderit...e8

Te gjithe i urdheron qe te sillen mire me fqinjet: ePasha Allahun nuk ka besuar, pasha Allahun nuk ka besuar, pasha Allahun nuk ka besuar.e I thane: eKush o i Derguar i Allahutee Ai tha: eAi qe fqinji i tij nuk eshte i qete nga pengesat e tij.e 9

I Derguari i Allahut, lavderimi dhe paqja e Allahut qofte mbi te, urdheron qe tei ruajme lidhjet familjare, te bejme vepra te mira. Ai thote: eO njerez, perhapeni selamin, ushqeni te varfrit, mbani lidhjet farefisnore, faluni naten kur njerezit flene, do te hyni ne xhenet me selam (paqe).e 10
Allahu i Lartesuar thote: e...beni vepra te mira per te arritur shpetimin!e11

Nese deshirojme tei praktikojme keto citate te siperpermendura, patjeter duhet qe ne ndjenjat tona te rrenjoset vlera e faljes, e ndjeses dhe e zemergjeresise. Seka dyshim se falja eshte prej formave te suksesshme ne realizimin e butesise, dashurise dhe ndihmes reciproke, cilesi keto permes se cilave e anulojme dhunen ne familje dhe ne jeten tone ne pergjithesi. Jane te shumta citatet kuranore dhe hadithet profetike te cilat i obligojne besimtaret qe te stolisen me keto cilesi. Nder to, Allahu e urdheron te Derguarin e Tij te jete zemergjere,: eTi (o Muhamed) sillu me zemergjeresi.e12

Allahu porosit per falje ne rast vrasjeje: eAi (vrases) qe falet nga farefisi i te vrarit, duhet te sillet njerezishem dhe le te zbatoje demshperblimin me te mire. Kjo (falje) eshte nje lehtesi dhe meshire nga ana e Zotit.e13
Njekohesisht urdheron faljen e jomuslimaneve: eShume nga ithtaret e Librit, prej zilise qe kane ne vete, deshirojne qe teju kthejne nga besimi ne mosbesim, tani qe e verteta eshte e qarte per ata. Por ju falini ata dhe lerini, derisa te arrije urdhri i Allahut. Vertet, Allahu eshte i Fuqishem per edo gje.e14
Allahu e urdheron te Derguarin e Tij qe tei fale besimtaret: eNe saje te meshires se Allahut, u solle butesisht me ta (o Muhamed). Sikur te ishe i ashper dhe i vrazhde, ata do te largoheshin prej teje. Prandaj falua atyre gabimin, kerkoi falje Allahut per ata dhe keshillohu me ata per eeshtje te ndryshme.e 15
Gjithashtu e urdheroi te Derguarin e Tij qe tei fale eifutet, me gjithe poshtersine e tyre: ePer shkak se ata e thyen beselidhjen e tyre, Ne i mallkuam ata dhe ua beme zemrat te ashpra. Ata i kane shtremberuar fjalet e Shkrimeve te shenjta dhe kane harruar nje pjese te mire nga ato keshilla. Ti (Muhamed) perhere do ta veresh tradhtine e tyre, pervee nje pakice te tyre; pra, falua fajet dhe mos i qorto! Se, Allahu i do bamiresit.e16
Allahu na meson se falja e te tjereve eshte shkak per arritjen e faljes nga ana e Allahut te Lartesuar: eLe tei falin ata dhe te mos ua marrin per keq! Valle, a nuk doni ju qe teju fale Allahue Allahu eshte Fales e Meshireplote.e17
Allahu i lavderon ata qe falin dhe ata te cilet stolisen me kete cilesi: eee mposhtin zemerimin dhe ua falin fajet njerezve. Allahu i do bamiresit.e (Ali Imran, 134) Gjithashtu thote: eKushdo qe duron dhe fal, ta dije se, ne te vertete, keto jane nga veprimet me te virtytshme.e18
II. Shkaqet qe eojne deri te dhuna familjare

Ky ishte sistemi islam qe mbron nga dhuna familjare ne nivel individual dhe ate kolektiv. Moskujdesi ne edukimin e brezave mbi keto koncepte, shenjterimi i egoizmit, duke shtuar edhe tensionin e jetes, trazirat, erregullimet, dinamika e shpejte e programit ditor te njeriut, nje sere problemesh ekonomike, shoqerore dhe politike, te gjitha keto konsiderohen prej shkaqeve te cilat eojne ne shkaterrimin e familjes, ne moralin e keq dhe ne dhunen familjare.

III. Largimi dhe sherimi nga kjo dukuri
Nga ketu mesojme dhe na behet i qarte ilaei sherues, d.m.th., duhet te fillojme me procesin e edukimit. Edukimi konsiderohet nje proces i organizuar ku ekzistojne permasa dhe kushte. Edukimi nuk eshte i kufizuar vetem ne mesim dhe ushtrim e as vetem ne shkolle, por per kete duhet te ndihmojne edhe mjetet e informimit, krijimi i nje kulture ne shoqeri, e cila do te mbronte nga kjo dukuri negative. E lusim Allahun e Lartesuar qe kete dukuri ta largoje nga shoqeria jone, nga te gjitha shoqerite islame dhe nga e gjithe siperfaqja e tokes. Ai eshte i Gjithemeshirshem ndaj roberve te Vet!
avatar
Haris
Admin
Admin

Numri i postimeve : 718
Age : 25
Location : N' 'Burg'
Registration date : 10/10/2008

Character sheet
Procesi:
20/40  (20/40)

Shiko profilin e anëtarit http://www.mesazhi.com

Mbrapsht në krye Shko poshtë

Mbrapsht në krye

- Similar topics

 
Drejtat e ktij Forumit:
Ju nuk mund ti përgjigjeni temave të këtij forumi